ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

                              ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Εδώ και δέκα χρόνια, από το 2003, στη Χαλκιδική συντελείται ένα διπλό έγκλημα, οικολογικό και οικονομικό. Από τη μια πλευρά καταστρέφεται ένα από τα ωραιότερα δάση της χώρας μας. Η εξόρυξη χρυσού με την μέθοδο ανοικτής εξόρυξης έχει προγραμματιστεί να γίνει με την δημιουργία ανοικτού κρατήρα διαμέτρου άνω των 1000 μέτρων (βάθους μεγαλύτερου των 600 μέτρων) και την κατασκευή αρχικά 2 τεραστίων λιμνών με τα υγρά απόβλητα από κυάνιο και βαρέα μέταλλα,. Ο κίνδυνος ανεπανόρθωτης ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και της ατμόσφαιρας από ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν πολύ σοβαρές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία των πολιτών.

 Από την άλλη κινδυνεύει να καταστραφεί η τοπική οικονομία αφού κλείνουν τουριστικές μονάδες και επιχειρήσεις όπως τουριστικά είδη, εστιατόρια κλπ αλλά και κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Η αγροτική παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία, ελεγχόμενη υλοτομεία) καταστρέφεται από την ρύπανση και την υφαρπαγή των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Η συνέπεια θα είναι η απώλεια χιλιάδων υπαρκτών θέσεων εργασίας, αρκετές φορές πολλαπλάσιων αυτών που υπόσχονται ότι θα δημιουργηθούν. Το γεγονός αυτό καταρρίπτει αναμφίβολα τον «μνημονιακό» μύθο, που στηρίζει επικοινωνιακά τη δολοφονική αυτή «επένδυση» με το επιχείρημα του ανοίγματος θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα επισημαίνουμε με έμφαση ότι το όφελος για το ελληνικό δημόσιο θα είναι μηδαμινό, ενώ μοναδικός κερδισμένος θα είναι η καναδική εταιρεία El Dorado Gold και η εγχώρια διαπλοκή. Εκείνοι θα πάρουν τον χρυσό και τις μίζες και η τοπική κοινωνία θα μείνει με ένα κατεστραμένο και δηλητηριασμένο περιβάλλον και πολλές χιλιάδες παραπάνω ανέργους.

 Οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν ένα δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος, της υγείας, των θέσεων απασχόλησης και της ποιότητας ζωής τους. Για τον αγώνα τους αυτό υφίστανται μεγάλη τρομοκρατία και διώξεις, που θυμίζουν σκοτεινές εποχές. Συνεχείς προσαγωγές, παράνομη λήψη γενετικού υλικού για ταυτοποίηση DNA και ανακρίσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είναι μερικές από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το κράτος της καταστολής.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων και καλούμε την κυβέρνηση:
α) Να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη σε βάρος των κατοίκων και

β) Να σταματήσει κάθε σχέδιο εξόρυξης χρυσού και συνολικά το συνεχιζόμενο  έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

                                                                          ΒΟΥΛΑ  1 ΜΑΡΤΙΟΥ  2013
                                               Η Συνέλευση των Εθελοντών του Κάμπινγκ  Βούλας
                                                                 http://www.voulacamp.blogspot.gr
                                                                      email: voulacamp@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου