ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ - ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 26-27 / 10 / 2013 9.οο-17.οο

ΠΡΑΣΙΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ -  ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΜΕ ΣΒΩΛΟΥΣ , ΧΩΡΙΣ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΙΣΜΑ.


Ο ΠΑΝ. ΜΑΝΙΚΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ   ΦΥΤΕΥΣΗΣ , ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ  26-27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013   9.οο -17.οο ,
ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ " ΑΝΘΗΣΤΗΡΙ " .

                   ΣΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ
                                  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ "ΒΛΑΣΤΟ "
                                                http://blastos.wordpress.com/
                Το εργαστήρι υποστηρίζεται από το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.
                                                      Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 διοργανώνεται από το Αυτοδιαχειριζόμενο Κάμπινγκ Βούλας και τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Ελληνικού-Αργυρούπολης ΒΛΑΣΤΟΣ, θεωρητικό και πρακτικό εργαστήρι Φυσικής Καλλιέργειας με τον Παναγιώτη Μανίκη στον Υμηττό, στη θέση «Ανθιστήρι» της Αργυρούπολης.

Το σεμινάριο αφορά σε λαχανόκηπο- οπωροφόρα δέντρα -σβόλους-  ενώ θα γίνει και σπορά έκτασης χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Φυσικής Καλλιέργειας με σβόλους που δεν απαιτεί βοτάνισμα, φυτοφάρμακα, λίπασμα ή όργωμα.
             Φέρτε μαζί σας:
- Φαγητό για το συλλογικό μας τραπέζι
- Τσάπες και κουβά (αν έχετε) 

Πρόσβαση:
- Οδός Κιάφας και Επτανήσου (Το Ανθιστήρι βρίσκεται στην προέκταση της οδού Επτανήσου, 200μ. από τη Λεωφόρο Κύπρου και 200μ. από τη Λεωφόρο Αργυρουπόλεως.
- Λεωφορεία Α4 από Αθήνα και 201 από τη Δάφνη

Περισσότερες πληροφορίες:
- 6974342771, 6977925877, 2291079507, durjaki@hotmail.com
voulacamp.blogspot.com
blastos.worldpress.com





Λίγα λόγια για τη Φυσική καλλιέργεια
Βασική θέση στη "Φυσική καλλιέργεια" έχουν οι μπάλες σπόρων. Πλάθουμε σβώλους από πηλό οι οποίοι μέσα έχουν πολλούς σπόρους, τους αφήνουμε να στεγνώσουν και μετά τους σπέρνουμε. Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, οι σπόροι που προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες τις περιοχής, του εδάφους κλπ θα είναι και αυτοί που θα αναπτυχθούν.
Η αμέθοδη αυτή μέθοδος (όπως την ονομάζει o ίδιος ο Fukuoka) βασίζεται σε μια ολιστική θεώρηση της γεωργίας, της φύσης και του ανθρώπου. Έτσι θα μπορέσει δημιουργηθεί ένα χωράφι το οποίο όταν φτάσει σε πλήρη αρμονία θα αυτο-οργώνεται, αυτο-λιπαίνεται, αυτο-προσαρμόζεται και αυτο-προστατεύεται.
Δίνοντας από την πλευρά μας ιδιαίτερη έμφαση στο έδαφος, δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε η φύση να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα.
 Για αυτό και η "Φυσική Καλλιέργεια" έχει ονομαστεί και η μέθοδος του "Do-Nothing"
Ο Masanobu Fukuoka είναι ένα σπάνιο άτομο που έχει αφιερώσει τη ζωή του για παραπάνω από 50 χρόνια στη γεωργία σαν πνευματικό μονοπάτι. Ακόμη πιο σπάνια για την εποχή μας της κατατετμημένης εξειδίκευσης είναι η κατανόησή του για την αλληλοσυσχέτιση όλων των όψεων της ανθρώπινης κοινωνίας και της φύσης.
Αυτός που οι Ιάπωνες έχουν αποκαλέσει «σύγχρονο Λάο Τσε» για την παράδοξη σοφία του, ανατρέχει στην πηγή των γεωργικών παραδόσεων για να εμφανιστεί στην εμπροσθοφυλακή του μεταβιομηχανικού πολιτισμού.
Φιλοσοφικό και ταυτόχρονο γήινο, μας δίνει την ευκαιρία να περπατήσουμε ανάμεσα από υγιή χωράφια, και εξηγεί καθαρά πως μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο δράσης μας αν θέλουμε να πετύχουμε διαρκή ειρήνη με τη γη και τους εαυτούς μας
Ο M. Fukuoka (1913-2008) σπούδασε μικροβιολόγος στη γενέτειρά του, την Ιαπωνία και ξεκίνησε την καριέρα του ως επιστήμονας του εδάφους που ειδικεύεται στην παθολογία των φυτών. Σε ηλικία 25 ετών, άρχισε να αμφιβάλλει για την σοφία της σύγχρονης γεωργικής επιστήμης. Εγκατέλειψε τελικά τη δουλειά του ως ερευνητής και επέστρεψε στο αγρόκτημα της οικογένειάς του στο νησί της Shikoku στη νότια Ιαπωνία . Από εκείνο το σημείο και αφιέρωσε τη ζωή του για την ανάπτυξη ενός μοναδικού μικρής κλίμακας σύστημα βιολογικής καλλιέργειας που δεν απαιτεί βοτάνισμα, φυτοφάρμακα, λίπασμα, ή όργωμα.
- Ο Π. Μανίκης είναι γεωπόνος, αγρότης και φιλόσοφος όπως παρουσιάζεται μέσα από τα blogs. Επειδή όμως οι τίτλοι και οι χαρακτηρισμοί αντί να ενοποιούν, περισσότερο αναλύουν και διαχωρίζουν, ας τους αφήσουμε στην άκρη. Ο Π. Μανίκης τον καιρό που δεν ταξιδεύει στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου τον καλούν για να μιλήσει για τη "Φυσική Καλλιέργεια", βρίσκεται στο κτήμα του στην Έδεσσα και στο "Κέντρο Φυσική Καλλιέργειας"
        Video για τη Φυσική καλλιέργεια από το Φυσικό αγρόκτημα του Παναγιώτη Μανίκη
                   στην Έδεσσα http://youtu.be/BSFzJQ1dYgc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου