5η ΙΟΥΝΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
        Η ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

ΤΩΝ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ   ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ   ΦΟΡΕΩΝ,  ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ   

        ΓΙΑ  ΤΙΣ   5   IΟΥΝΗ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ   ΗΜΕΡΑ   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Η  ΑΦΙΣΑ  ΣΤΟ  ΤΕΛΟΣ  ΤΟΥ Δ.Τ.

5η ΙΟΥΝΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
                 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
                         ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
                                                           
                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η δραματική αλλαγή του κλίματος συνιστά μείζον πολιτικό πρόβλημα. Ένοχες για αυτό είναι οι πολιτικές επιλογές στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Οργανώνονται κάθε χρόνο διεθνείς συνδιασκέψεις-φιάσκο, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών, που καταλήγουν  σε ευχολόγια, ενώ επινόησαν και διαφημίζουν ως <<λύση>> το εμπόριο ρύπων μέσα από το Πρωτόκολλο του Κιότο, λύση κομμένη κα ραμμένη  στους νόμους και στη λογική του καπιταλιστικού  τρόπου παραγωγής.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το σημερινό επίπεδο γνώσεων και επιστημονικών κατακτήσεων επιτρέπει άνετα την εναρμόνιση και την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών με τη διατήρηση  και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Όμως οι ισχύουσες σχέσεις παραγωγής στέκονται  για μια άλλη φορά εμπόδιο.

Οι λεγόμενες <<πράσινες>> λύσεις βρίσκονται και αυτές στα χέρια των κεφαλαιούχων και είναι  προσιτές μόνο σε αυτούς που μπορούν να τις πληρώσουν και συγχρόνως συνεπάγονται αβάσταχτη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, εφόσον οι ανανεώσιμες πηγές είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένες. (π.χ. η επιβάρυνση των καταναλωτών με το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω των  λογαριασμών της ΔΕΗ).

Μόνιμο πρόσχημα για την ανελέητα σκληρή επίθεση στο περιβάλλον αποτελούν οι περίφημες <<επενδύσεις>> που δημιουργούν τάχα θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις όμως αυτές έχουν προσωρινό χαρακτήρα και αφού λεηλατήσουν τη φύση μετακομίζουν αλλού, αναζητώντας ακόμα πιο φτηνά   εργατικά χέρια, ενώ οι θέσεις εργασίας είναι και αυτές προσωρινές, ελαστικές και κακοπληρωμένες.
Αυτή όμως η πλύση εγκεφάλου προκαλεί κοινωνικούς αυτοματισμούς, ψευτοδιλήμματα, ακόμη και φαινόμενα ταξικού κανιβαλισμού, όπως αυτό που παρακολουθούμε στις Σκουριές.                              

Η ELDORADO GOLD, με τη στήριξη των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ορισμένων τοπικών διοικήσεων και των κυρίαρχων ΜΜΕ, καταστρέφει μια ολόκληρη περιοχή χρησιμοποιώντας και την τεχνητή αντιπαράθεση ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους κατοίκους που υπερασπίζονται τη διατήρηση της ζωής. Εμείς στηρίζουμε το αίτημα των κατοίκων των Σκουριών και ζητούμε να σταματήσουν άμεσα η εξόρυξη χρυσού και η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται.

Το δικαίωμα στη δουλειά και το δικαίωμα σε ένα βιώσιμο περιβάλλον δεν είναι <<μοιραία>> αλληλοαποκλειόμενα. Η ουσία βρίσκεται στις συστημικές επιλογές, που είναι μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν κάθε δικαίωμα και να εργάζονται και να ζουν σε συνθήκες βιώσιμου και προστατευμένου περιβάλλοντος.

Με τα ίδια προσχήματα,με την ΕΤΑΔ σε ρόλο μεσίτη και με αρωγό το ισχύον νομικό πλαίσιο, επιχειρείται η εκποίηση και η εμπορευματοποίηση ακτών, αιγιαλών, προστατευμένων περιοχών, ορεινών όγκων και δασικών οικοσυστημάτων. Τα μηνύματα που έρχονται από τη σημερινή Κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά: Το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργείται, αλλά του επιφυλάσσεται καινούριος ρόλος στα πλαίσια της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, φιλέτο δημόσιας γης, αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τους επιχειρηματίες των οποίων οι επιδιώξεις διαιωνίζουν τον κατακερματισμό και την εμπορευματοποίηση του Πάρκου. 

 Εξακολουθεί να αγνοείται η κήρυξη του Μπάντμιντον ως αυθαιρέτου κτίσματος από την Ολομέλεια του ΣτΕ, να υπάρχει η ασύμβατη λειτουργία των γραφείων της ΕΠΟ. Αυτά βεβαίως προκαλούν κυκλοφοριακό χάος, δημιουργούν παράνομους δρόμους και υποβαθμίζουν τη βιοποικιλότητα του Πάρκου.

 Το πρόσχημα, περί λειτουργίας πολιτιστικού χώρου για το Μπάντμιντον, είναι διάτρητο. Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι συναυλίες και οι θεατρικές παραστάσεις, που και αυτές δε λείπουν, αφού πραγματοποιούνται σε δεκάδες άλλους πολιτιστικούς χώρους, αλλά και η διατήρηση, η φροντίδα και η ανάδειξη του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή ως χώρου ζωτικού όχι μόνο για την υγεία και την αναψυχή των κατοίκων της Αθήνας αλλά και για τη βιωσιμότητα ολόκληρου του Λεκανοπέδιου Αττικής.

Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά μετά τον ανεκδιήγητο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ κινδυνεύουν να καταλήξουν στον Όμιλο Λάτση με συμφωνία παραχώρησης για 99 χρόνια. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.

Το Πεδίο του Άρεως, με ημιτελή την ανάπλαση, που υπερδιαφημίστηκε μετά <<βαϊων και κλάδων>> από την Περιφέρεια Αττικής, μαραζώνει και κινδυνεύει να απαξιωθεί πλήρως από την απουσία σωστής φροντίδας, συντήρησης και καθαριότητας.

Το Πάρκο Τρίτση 980 στρεμμάτων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και υποβάθμισης με στόχο την εμπορευματοποίηση κομματιών του Πάρκου, όπως επιχειρήθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Πάρκου και αποτράπηκε από την παρέμβαση των κατοίκων.

Όλοι οι πιο πάνω κίνδυνοι και απειλές για τους λίγους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, οι οποίοι αναφέρθηκαν ενδεικτικά, στοιχειοθετούν την αναγκαιότητα να περάσει σε ανώτερο επίπεδο η πάλη για την υπεράσπιση και τη διεκδίκησή τους από το φυσικό τους ιδιοκτήτη, τον ελληνικό λαό.

Οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι αποτελούν δημόσια κοινά αγαθά, υπηρετούν ανθρώπινες ανάγκες 
και έχουμε ηθική υποχρέωση να τα παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές.

                                                ΣΤΟΝ ΕΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ
Απαιτούμε :                            
 Άμεση εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ    ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ.

Επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με κεντρική πολιτική πρωτοβουλία.

Απομάκρυνση όλων των ετερόκλητων και ασύμβατων λειτουργιών στο Πάρκο Γουδή (π.χΕΠΟκαι κλείσιμο 
των παράνομων δρόμων.

Σύσταση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης του Πάρκου με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό. 

Ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με ενσωμάτωση των θέσεων της Επιτροπής 
Αγώνα.

Να καταργηθεί άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ.

Να ακυρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.

Φύλαξηκαθαριότηταεπισκευή των παιδικών χαρών και συντήρηση του Πεδίου του Άρεως με πρόσληψη του
 αναγκαίου μόνιμου προσωπικούκηπουρών φυλάκων κλπ.

Άμεση χρηματοδότηση του Πάρκου Τρίτσηυπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα τουΠάρκο ελεύθερο-προσβάσιμο στους κατοίκους τουΛεκανοπεδίου

Να εφαρμοστεί ο προηγούμενος σχεδιασμός για τον Ελαιώνα που προέβλεπε Μητροπολιτικό Πάρκο.

Να διατεθούν οι πόροι του Πράσινου Ταμείου για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΩΡΑ 7μ.μ.
ΤΕΡΜΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ & Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (ΣΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ)


    Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου