ΔΟΜΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΔΙΗΜΕΡΟ 9 & 10 ΜΑΙΟΥ 2015

ΔΟΜΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΔΙΗΜΕΡΟ 9 & 10 ΜΑΙΟΥ 2015
                                     ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Η ανοιχτή συνέλευση των εθελοντών του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου του π. κάμπινγκ Βούλας έλαβε και αποδέχτηκε άμεσα το παρακάτω μήνυμα:

 "Κάλεσμα στο εργαστήρι των αλληλέγγυων δομών παιδείας
    αποστολή : 7 Μαΐου 2015 2:13 μ.μ.

             Καλησπέρα!
Στέλνω το κάλεσμα για το workshop των αλληλέγγυων δομών παιδείας που θα γίνει το Σάββατο 9/5 στις 12 στη Γεωπονική."

     Εργαστήρι: Αλληλέγγυες Δομές Παιδείας
Η οικονομική κρίση και η μνημονιακή πολιτική, έφερε σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και αποκλεισμό μεγάλου μέρους της κοινωνίας από δημόσια αγαθά, όπως είναι η παιδεία και η υγεία. 
Σε απάντηση, μια σειρά κοινωνικών, αλληλέγγυων δομών άρχισαν να δημιουργούνται, με χαρακτηριστικά την αυτοοργάνωση και το δημοκρατικό τρόπο λήψης αποφάσεων.
Έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια από την έναρξη των πρώτων δομών εκπαιδευτικής αλληλεγγύης. Οι δομές αυτές καλύπτουν ανάγκες, που προκύπτουν από την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, τη μετακύλιση του κόστους της εκπαίδευσης στις οικογένειες των μαθητών και την συμπίεση του οικογενειακού εισοδήματος. 
Η πρώτη κοινή μας συζήτηση ανέδειξε τις δυσκολίες στην εμπλοκή γονέων και μαθητών και
την κόπωση, η οποία είναι συνέπεια των μεγάλων απαιτήσεων σε χρόνο και ενέργεια, χωρίς την αντίστοιχη ηθική ανταπόδοση.
Γίνεται ορατή μια ανάγκη συντονισμού, στοχοθεσίας, επίλυσης των κοινών προβλημάτων και ανταλαγής εμπειριών. Δεν έχει νόημα άλλη μια συζήτηση για τις ελλείψεις του δημόσιου σχολείου, ούτε μια συζήτηση παρουσίασης των προσπαθειών μας. Μια προωθητική συζήτηση για τα δικά μας εγχειρήματα, θα είναι μια συζήτηση για τον καθορισμό του ρόλου μας στο υπάρχον εκπαιδευτικό πλαίσιο και τη δυνατότητα παρέμβασής μας σε αυτό.

              Η συζήτηση θα έχει δύο κύκλους:

Πρώτος κύκλος: “Αλληλέγγυα Εκπαιδευτήρια/Σχολεία Αλληλεγγύης και Παραπαιδεία”
όπου θα συζητηθεί ο ρόλος των αλληλέγγυων εκπαιδευτηρίων σε σχέση με την Παιδεία και την Παραπαιδεία. Συμπληρωματικές ή παράλληλες δομές; Σχολείο ή φροντιστήριο;

Δεύτερος κύκλος: “Τρόποι παρέμβασης στο υπάρχον εκπαιδευτικό πλαίσιο”
όπου θα συζητηθούν παραδείγματα και ιδέες για την παρέμβασή μας τόσο στο θεσμικό εκπαιδευτικό πλαίσιο όσο και επανανοηματοδότηση των δημοκρατικών συλλογικών λειτουργιών στο χώρο του σχολείου.
Δηλαδή το πως, αφενός καλλιεργούμε συμμετοχική και δημοκρατική κουλτούρα στους νέους ανθρώπους, αφετέρου επεμβαίνουμε στο διαμορφωμένο πρότυπο λειτουργίας του σχολείου.
Καλούμε όλα τα Σχολεία Αλληλεγγύης, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Αλληλέγγυα Εκπαιδευτήρια, Σχολεία Μεταναστών αλλά και δομές με αντικείμενο μαθήματα τεχνών, μιας και στόχος είναι η παιδεία και όχι απλά η εκπαίδευση, Κοινωνικά Ωδεία κ.λ.π., που καλύπτονται από το παραπάνω πλαίσιο, να συμμετέχουν στη συζήτηση της πρώτης πανελλαδικής συνάντησης δομών αλληλεγγύης.

Το εργαστήρι της παιδείας θα γίνει το Σάββατο 9 Μαΐου, 12.0015.00
στο φουαγιέ, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου