ΠΡΟΒΟΛΗ : The Crying Game - Το Παιχνίδι των Λυγμών (1992) = ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/12/2013 - 7.30 μμ

              ΠΡΟΒΟΛΗ :  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  27/12/2013 - 7.30 μμ
           The Crying Game - Το Παιχνίδι των Λυγμών (1992)


Δραματική  : 112'
Πρεμιέρα στην Ελλάδα : Παρ 26 Μαρ 1993
Χρώμα: Έγχρωμο
Γλώσσα: Αγγλικά

Ο Τζόρνταν βασισμένος σε ένα άρτια δομημένο σενάριο χαρακτήρων, προσπαθεί να ορίσει τη φύση και τα όρια του ανθρώπου. 







Η αιχμαλωσία του μαύρου Άγγλου στρατιώτη από τον ΙΡΑ (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) και η εντολή στον Φέργκους (επαναστάτη του ΙΡΑ) να τον σκοτώσει, δε θα εκτελεστεί, αφού ο στρατιώτης θα βρει τραγικό θάνατο από την εισβολή των Αγγλικών τανκς στο κρησφύγετο των επαναστατών, κάτι που ο Φέργκους ούτως ή άλλως δεν είχε σκοπό να κάνει, αφού από τη φύση του δε θα μπορούσε να αφαιρέσει ζωή για οποιονδήποτε λόγο.
Όπως πάλι από τη φύση του δεν είναι επαναστάτης αφού οι επαναστάσεις απαιτούν πίστη, αποφασιστικότητα, σκληρότητα και καθόλου συναισθηματισμούς κάτι που ο Φέργκους δε διαθέτει αλλά θα λέγαμε ότι υπάγετε στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που δε θα μπορούσαν να πειράξουν ούτε μυρμήγκι.

Η γνωριμία που θα έχει στη συνέχεια με την κοπέλα του νεκρού στρατιώτη -του είχε υποσχεθεί να τη βρει και να της πει ότι την αγάπησε- και ο έρωτας του γι αυτήν δε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί, καθώς διαπιστώνει την τελευταία στιγμή στο... κρεβάτι, ότι η κοπέλα είναι τραβεστί. Δε θα πάψει όμως να την αγαπάει γιατί αυτό είναι στη φύση του όχι όμως ερωτικά, αλλά σαν ένα υπέροχο πλάσμα που 
γνώρισε και τον συγκίνησε. Η Γιουρσενάρ στο έργο της Φωτιές, λέει, ότι δεν αγαπάμε πολύ τους ανθρώπους αν δεν αγαπάμε τις αδυναμίες τους, τα πάθη τους και τις ιδιαιτερότητές τους, και ο Φέργκους αγαπάει τους ανθρώπους έτσι όπως είναι και δεν είναι στη φύση του να είναι δολοφόνος ή να θέλει το κακό τους, πολύ περισσότερο, να είναι επαναστάτης.

Αυτός ο υπέροχος Ιρλανδός που ακούει στο όνομα Νιλ Τζόρνταν μας δωρίζει αυτό το σπουδαίο υπαρξιακό δράμα. Θα το θυμόμαστε, του χρωστάμε... και τον ευγνωμονούμε.

Η προβολή γίνεται στο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο των πεζών.
   Εθελοντές Αυτοδιαχειριζόμενου χώρου π. Κάμπινγκ Βούλας
                              Πληροφορίες:  http://www.voulacamp.blogspot.com/
                                                               voulacamp@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου